Featured Posts

Giambattista Valli x H&M Collection
View Post
Celebrities ’80s Fashion
View Post
Η άλλη Μύκονος
View Post
To top
21 Aug

Το δικαίωμα μου στον δημόσιο θηλασμό 

Αύγουστος 2020.

Και ναί ακόμα αυτή η συζήτηση συνεχίζεται και γίνεται και θέμα στα webpages! Ήρθε η ώρα να μοιραστώ και την δική μου ιστορία γι αυτό μέσα απο αυτό το μπλόκ Ό

όπου μοιράζομαι τα πάντα μαζί σας! 
Είσαι μάνα; Είσαι θηλάζουσα; Θηλάζεις και είσαι έξω; Πήγες για μια βόλτα, για ένα καφέ, για μια εξωτερική δουλειά ή βγάζεις το άλλο σου παιδί να παίξει στο πάρκο; Ξέρεις πολύ καλά οτι τα βρέφη τρέφονται συνήθως οκτώ με δέκα φορές την ημέρα; Σε κάποιον ίσως να φαίνεται παράξενο οτι κάθε μιάμιση με δύο ώρες το μωρό πεινάει και δεν μπορεί να περιμένει.

Εσύ που θηλάζεις, ξέρεις πολύ καλά οτι όταν λείπεις ώρες απ’ το σπίτι το μωρό θα κλαίει ασταμάτητα, γιατί πείνασε! Έτσι δεν λείπεις σχεδόν ποτέ απο το σπίτι ή είσαι 24/7 κολλημένη με το αυτοκολλητάκι σου και θα πρέπει να το ταίσεις όπου κι αν βρίσκεσαι! Κάποιες γυναίκες έχουν εξοικειωθεί με αυτό και κάποιες ακόμα ντρέπονται, γιατί φοβούνται πως κάποιος θα τις κρίνει! Το έχω συζητήσει άπειρες φορές αυτό το θέμα και με θηλάζουσες μανουλές αλλά και με κόσμο που νιώθει περίεργα όταν τις βλέπει να θηλάζουν δημόσια! Ενώ ο θηλασμός είναι κάτι τόσο φυσιολογικό, δυστυχώς ακόμα έχει πολλές αντιδράσεις παγκοσμίως. Πώς όμως είναι δυνατόν ακόμα να υπάρχει αυτή η προκατάληψη; Ενώ είναι από τα πρώτα δικαιώματα της μητέρας να ταΐσει το μωρό της όταν πεινάσει και σίγουρα σε ένα μέρος που και η ίδια και το μωρό θα νιώθουν άνετα…και που δεν θα περιτριγυρίζονται απο αδιάκριτα βλέμματα και σχόλια!
Έτυχε να ζήσω πολλές άβολες στιγμές και με τα δύο μου μωρά αλλά και στιγμές που με έκαναν να ανακουφιστώ και να νιώσω άνετα! Σε κατάστημα στον διάδρομο, σε βενζινάδικο, σε αποθήκη, σε δοκιμαστήριο, σε εστιατόριο, σε ανσανσέρ, και το χειρότερο σε τουαλέτα! Θέλω απλά για ένα λεπτό να σκεφτείς, πώς θα σου φαινόταν να τρώς το αγαπημένο σου κοτόπουλο με πατάτες, ή την μακαρονάδα σου και το κρασάκι σου μέσα σε μια δημόσια τουαλέτα που δεν ξέρεις ποιός ήταν ο προηγούμενος που την επισκέφτηκε;;; Το μωρό μου γιατί να είναι υποχρεωμένο να το κάνει;

Ή καλύτερα να μείνω σπίτι( θα μου πείς ) και να φύγω για μια ωρίτσα και είναι καλή μου;! Θέλει πολλή δύναμη σε μια κοινωνία σαν την δική μας, να μην σκεφτούμε το τί θα πούν οι άλλοι και να πράξουμε ελεύθερα ακόμα και αν είναι νόμιμο στην χώρα μας. Και αυτό ισχύει και για πολλά άλλα ζητήματα σε μια κοινωνία σαν την δική μας!

Οπότε για όσες από εσάς διστάζετε, προβληματίζεστε, ντρέπεστε ή απλά ανησυχείτε, αυτό που έχω να σας συμβουλέψω αρχικά είναι να γνωρίζετε τα δικαιώματα σας ως θηλάζουσες, και μετά να μην φοβηθείτε να τα κάνετε πράξη! Με σεβασμό και αγάπη προς όλους, και το μωρό σας αλλά και τον περαστικό ή το ζευγάρι που κάθεται δίπλα σου! Συζητήστε το με την οικογένεια σας, με φίλους σας… Μοιραστείτε αυτές τις σκέψεις σας… με τους ανθρώπους που αγαπάτε και με τον σύντροφό σας. Η επικοινωνία είναι ίσως το κλειδί για να απελευθερωθείτε απο αυτές τις σκέψεις!

ΚΑΜΙΑ μάνα δεν πρέπει να ντρέπεται, να φοβάται για την πάλη και τον πλούτο που δίνει σε αυτή την ζωή, την ίδια την ύπαρξη της και πόσο μάλλον την καλύτερη βιωσιμότητα αυτής και του μωρού της! Κάτι που εγώ χρησιμοποιώ αρκετά και είναι βοηθητικό, είναι και το απαλό ρουχαλάκι θηλασμού που μπορεί να καλύψει το στήθος, αν και δεν το συστήνω γι αυτές τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού ειδικά στην Κύπρο (προσοχή όμως γιατί το σεντονάκι δεν αρέσει σε όλα τα μωρά).

Μέχρι και σήμερα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που ζούμε αυξάνεται μέρα με την μέρα το ποσοστό γυναικών που θηλάζουν και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό. Μελέτες δείχνουν ότι το μητρικό γάλα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την προστασία των μωρών και των μαμάδων από ασθένειες και όχι μόνο.. Καθώς πολλοί λόγοι ψυχολογικοί και βιολογικοί παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του παιδιού. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σε ένα προηγούμενο post μου σχετικά με αυτό.

Σε αυτό το blog post θα δέιτε στα tips μου και ένα καταπληκτικό app το Breastfeeding” που με βοήθησε απίστευα με το θηλασμό αλλά για όσες δεν τα πάτε καλά με την τεχνολογία, μπορείτε να κατεβάσετε τον παρακάτω πίνακα που έφτιαξα για εσάς και να κάνετε τις σημειώσεις για σας και τον γιατρο σας χειρόγραφα! Κλείνοντας θέλω να σας πώ κάτι τελευταίο… απολαύστε αυτό το μαγικό αλλά δύσκολο ταξίδι θηλασμού με το μωρό σας, γιατί σε λίγα χρόνια θα σας λείπει πολύ αυτό το δέσιμο με το παιδί σας, οτι ώρα το χρειάζεται, όπου κι αν βρίσκεστε!!! 

Constantina Evripidou
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.