Featured Posts

Giambattista Valli x H&M Collection
View Post
Celebrities ’80s Fashion
View Post
Η άλλη Μύκονος
View Post
To top
5 Aug

Πως ζούμε το δικό μας θηλασμό!

Μητρικός θηλασμός. Δύο λέξεις με τόσο δυνατό νόημα, δύο λέξεις που αναπαράγονται με χιλιάδες τρόπους και ερμηνίες, απo όλους! Δύο λέξεις που μόνο οι μανούλες μπορουν να ερμηνεύσουν σωστά, γιατί έχουν προσωπική εμπειρία… γιατί «δεν το έχουν ακούσει ή δεν το έχουν διαβάσει κάπου». Έχουν ζήσει τον θηλασμό! Έτσι και εγώ θα σας πω την δική μου μοναδική εμπειρία με τον θηλασμό…
Ο μητρικός θηλασμός είναι αποκλειστικό προνόμιο της γυναίκας και δεν συμβαίνει τυχαία στη ζωή μας. Αν το πάρουμε ιατρικά ειναι η κατάληξη μιας σειράς μεταβολών του μαστού που αρχίζουν πριν ακόμα εμφανιστεί η έμμηνος ρύση. Σχεδόν όλες οι μητέρες (πάνω από 97.5%) γαλακτοφορούν με επάρκεια και είναι ικανές από τη φύση να θηλάσουν τα παιδιά τους με επιτυχία και να διατηρήσουν τον θηλασμό. Ένα απο τα σπουδαία που μου είπε ο γιατρός μου ( Μάριος Λιασίδης ) όταν γέννησα το πρώτο μου μωρό ήταν αυτό. «Η φύση έχει προβλέψει ώστε η παραγωγή του μητρικού γάλακτος να είναι ανάλογη με τις ανάγκες του βρέφους, ακόμα και για το φύλο του. Και το μέγεθος του μαστού δεν έχει καμία σχέση με την ικανότητα παραγωγής γάλακτος». Το αν θα θηλάσεις ή όχι εξαρτάται μόνο απο εσένα και την δική σου απόφαση! Εγώ είχα πει ότι θα θηλάσω έστω λίγο και στο πρώτο και στο δευτερο μωρό! Στην αρχή ειδικά στην Αριάδνη ήταν δύσκολο… τις πρώτες 3 μέρες όπου το στήθος φουσκώνει και προσαρμόζεται στις ανάγκες του νεογέννητου. Εκεί χρειάζεται κάποιος να σε βοηθήσει, ευτυχώς είχα εξαιρετικές μαίες που μου έλυναν όλες τις απορίες και με βοήθησαν αρκετά όπως επίσης και ο παιδίατρος μας (Μιχαλης Ιασωνίδης) βοήθησε πολύ! Πρέπει να έχεις κάποιον για να σε βοηθήσει πρακτικά και κάποιον να σε βοηθά ψυχολογικά, γιατί σ´αυτές τις στιγμές πανικοβάλεσαι και απο την κούραση αλλά και απο το κλάμα του μωρού και καλό θα ήταν αυτός ο κάποιος, να είναι ο σύντροφος σου ο οποίος να είναι εκεί να σε ενθαρρύνει!

Πολλές στιγμές σκέφτηκα να δώσω μπιπερό, αλλά δεν το έκανα… (ευχαριστώ Νεκ μου) Θήλασα την πρώτη φορά 7 μήνες με αποκλειστικό θηλασμό και τώρα 3 αποκλειστικά και εύχομαι λίγο ακόμα..Το πιο ενοχλητικό απ´ολα σε αυτό το ταξίδι του θηλασμού είναι η ερώτηση, «μήπως δεν χόρτασε το μωρό και κλαίει»; Η απάντηση είναι ΟΧΙ το μωρό χόρτασε και ξέρω ποτε πεινά και ποτε απλά κλαίει! Ενώ εσύ είσαι με το στήθος έξω όλη μερα και όλη νύχτα κάποιος πάντα θα προσγειωθεί μπροστά σου και θα σου πει μήπως δεν χόρτασε το μωρό;  Είναι πολλές μέρες και νύχτες που πιέστηκα και εγώ με τον θηλασμό, που είχα πληγές, που είχα πόνο, που είχα λιγοτερο γάλα, που δεν έκλεινα μάτι, ενώ θα μπορούσα να δώσω ένα μπίπερό να είμαι σίγουρη ότι έφαγε το μωρό μου και να κοιμηθώ! Όμως αξίζει στην αρχή η προσπάθεια και το λίγο άγχος που μπορεί να περάσουμε, μπροστά στον θησαυρό αυτό που προσφέρουμε στο μωρό μας και τον έχουμε ΜΟΝΟ εμείς στα χέρια μας! Όσο αντέχεις και μπορείς να είσαι κοντά στο μωρό σου δοκίμασε το, γιατί κάποια στιγμή θα ξεκινήσεις δουλειά και δεν είναι εύκολο να το κάνεις βγάζοντας γάλα συνέχεια. Πραγματικά αξίζει σε σένα αλλά και στο μωρό σου αυτό το μαγικό ταξίδι και δέσιμο. Εμένα με συγκλόνισε η προσπάθεια αυτής της μανούλας που κατάφερε να θηλάσει το υιοθετημένο της παιδί…

Ένα έχω να σας πώ…. ΜΟΝΟ ΕΣΕΙΣ ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΝΙΩΘΕΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ. Δεν ειναι καμιά τέχνη, είναι απλά ένστικτο!

Είναι αποκλειστικός ο θηλασμός, για τους πρώτους έξι μήνες, για όλα τα πλούτη που προσφέρει στο μωρό και σε μας. Συνεχίζεται με στέρεες τροφές παράλληλα εώς και δύο χρόνια, Καθώς θέλει ιδιαίτερη προσοχή και στο πως σταματάμε τον θηλασμό σιγα σιγά…Ο μητρικός θηλασμός είναι το θεμέλιο της ψυχικής υγείας του παιδιού και η βάση για γερούς δεσμούς ανάμεσα στη μητέρα και το μωρό της. Την ώρα του θηλασμού το παιδί εκτός από τις πολύτιμες ουσίες που παίρνει για τη θρέψη του, δέχεται και πάρα πολλά ερεθίσματα. Έρχεται σε στενή επαφή με το δέρμα και τη ζεστασιά της μητέρας του, μυρίζει τον μαστό της και τον χαϊδεύει, ακούει τους κτύπους της καρδιάς της, την κοιτάζει κατάματα. Τα μωρά μαθαίνουν να εμπιστεύονται τη μαμά τους… να αντιλαμβάνονται την αγάπη και το ισχυρό δέσιμο. Μεγαλώνοντας, δεν εμφανίζουν έντονη προσκόλληση στους γονείς, γίνονται ανεξάρτητα και δε βιώνουν έντονο άγχος αποχωρισμού…  που είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη και την ωρίμανση της ζωής τους.

Breastfeeding Newborn Tracker: Το απλούστερο πρόγραμμα παρακολούθησης του θηλασμού

Eχω να σας δώσω και δύο tips τα οποία εμένα με βοήθησαν .

Tip 1o. Στο θηλασμό με το πρώτο μου μωρό αλλά και τώρα ο Νικ θηλάζει κάθε δύο ώρες, ένα στήθος κάθε φορά και του είναι αρκετό. Ετσι το app αυτό, με βοηθάει να θυμάμαι ποιό ήταν το τελευταίο στήθος που έδωσα. Είμαι σίγουρη θα σας βοηθήσει.

Tip 2o. Μέτα το μπάνιο (που γίνεται στις 19.00) τα βραδινά γεύματα του δίνω και απο τα δύο στήθη για να κοιμάται περισσότερο και αυτός και εγώ. Πετυχαίνει….

Tip 3ο. Αν ο μπαμπάς είναι πρωινός τύπος καλό είναι μετά το πρωινό γεύμα να τον πέρνει απο το δωμάτιο για να κοιμάστε άλλο ένα δίωρο αν έχετε την ευχέρεια. Θα είστε όλη μέρα πιο ήρεμες και με περισσότερη ενέργεια.

Κλείνοντας θέλω να εκφράσω τον απόλυτο σεβασμό μου στις μανούλες που δοκίμασαν να θηλάσουν και δεν τα κατάφεραν για διάφορους λόγους, όπως επίσης και σε όσες δεν ένιωθαν καλά για να το προσπαθήσουν.

Γιατί πάνω απ’ όλα μια ευτυχισμένη μανούλα μεγαλώνει ένα ευτυχισμένο μωρό…

Σας αγαπώ όλες και σας θαυμάζω την κάθε μια ξεχωριστά… γιατί ΜΑΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ!

Happy Breastfeeding week ❤️

Κ.Ε

Constantina Evripidou
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.