Featured Posts

Giambattista Valli x H&M Collection
View Post
Celebrities ’80s Fashion
View Post
Η άλλη Μύκονος
View Post
To top
26 Jul

Ο Glenn Martens στην VOGUE Greece

Πως γίνεται η μόδα καθ’αυτό να είναι μόδα και όχι ένα κομμάτι ύφασμα που αγκαλιάζει το σώμα; Μήπως όμως, γιατί αφορά το σώμα έχει να κάνει με κάτι πιο βαθύ; Πολλές φορές, λόγω τις εμπορικότητας της ξεχνάμε πως είναι και αυτό μέρος του πολιτισμού μας…Όπως όλες οι τέχνες καθρεπτίζουν την κοινωνία και πολλά κοινωνικά φαινόμενα-ιδέες. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν που είναι αλληλένδετες. Πολλόι άνθρωποι των τεχνών τυχαίνει να ασχολούνται με διαφορετικές τέχνες, ή ακόμη και να αλλάξουν και δρόμο κατεύθυνσης κατά την διάρκεια του ταξιδιού τους – λόγω της γνώσης, της ύλης και της διαδικασίας που μπαίνουν κατά την δημιουργία.

Καθώς, λοιπόν διάβαζα την Vogue Greece στην online πλατφόρμα χαλαρώνοντας στην πισίνα, έπεσε το μάτι μου πάνω στη σελίδα της Vogue TV. Πριν λίγες μέρες ανέβασε ένα μικρό interview με τον απίστεφτα δημιουργικό Glenn Martens. Αυτά που έλεγε για την δημιουργία της μόδας μου θύμισαν λόγια που υπόθεικαν από μεγάλους δημιουργούς στο χώρο της, χρόνια πριν.

Ο Glenn Martens διορίστηκε ως Creative Director του Y / PROJECT το 2013, μια εταιρεία με έδρα το Παρίσι. Πριν όμως διοριστεί όπως λέει και στο βίντεο που θα δείτε παρακάτω είχε τελείώσει ως σχεδιαστής εσωτερικών χώρων και έπεσε στη μόδα «κατά λάθος» κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού.. Στον πυρήνα του Y / PROJECT, ο Martens έκτοτε έδωσε έμφαση στην ατομικότητα και την ανεξαρτησία. Στο Παρίσι το φύλο υπήρξε ένα μεγάλο θέμα στη μόδα τα τελευταία χρόνια.. γεννήθηκε από τους νέους ανέμους του πολιτισμού και τη συνειδητοποίηση της έννοιας της ένδυσης μέσα από το φύλο… Το Y/PROJECT αναφέρεται σε πολλές ιστορικές αναφορές μέσα από την ενέργεια του δρόμου…Το 2017, η σύγχονη αυτή έκφραση του γεφυρώθηκε με το fashion scene και όχι μόνο.

O Glenn Martens κέρδισε το αξιόλογο Μεγάλο Βραβείο ANDAM, μια από τις πιο σεβαστές αναγνωρίσεις στη μόδα παγκοσμίως και τέλος, επιλέχθηκε ένας από τους 500 ανθρώπους της Business of Fashion.

Ποιο είναι το σημείο εκκίνησής σας όταν δημιουργείτε μια συλλογή: Κάνετε πρώτα σκίτσα; Φτιάχνετε το σχήμα; Ή είναι η σχεδιαστική σας προσέγγιση εντελώς ψηφιακή;


“Ξεκινώ πάντα με μια τεχνική-ιδέα που είναι ως επί το πλείστον μια αφηρημένη έννοια, η οποία στη συνέχεια μπορεί να μεταφραστεί σε ρούχα. Είμαστε πέντε άτομα στην ομάδα σχεδιασμού, συμπεριλαμβανομένων των ασκούμενων. Κάνουμε όλα τα μοτίβα μας εδώ. Λοιπόν, το 95% των προτύπων. Δίνω την πρώτη είσοδο, που είναι σκίτσα και σχέδια που δείχνουν την τεχνική που θέλω να χρησιμοποιήσω. Το μεταφέρω στην ομάδα που στη συνέχεια έχει δύο εβδομάδες για να αναπτύξει τις ιδέες. Αλλά όπως αναφέρθηκα προηγουμένως, δεν υπάρχουν κανόνες. Τα περισσότερα κομμάτια εξελίσσονται κατά τη διάρκεια της δοκιμής. Για παράδειγμα, στην τελευταία συλλογή είχαμε αυτά τα καταπληκτικά επικαλυπτόμενα τμήματα ώμων. Είχα αυτήν την ιδέα όταν είδα τον ασκούμενο μου να κλείνει το μπλουζάκι του, το οποίο ήταν πολύ μεγάλο και έβαλε το μανίκι μέσα προς τα έξω. Μου άρεσε πολύ αυτή η ιδέα και την ώθησα περισσότερο”. – Από την συνέντευξη στο online shop SSENSE

Διαβάζοντας αυτή την απάντηση του Glenn Martens είναι απίστευτα όμορφο πώς συνάδει με ένα απόσπασμα από την βιογραφία της Chanel της Lisa Chaney -το οποίο συνστήνω ανεπυφύλακτα:

“Creation is an artistic gift, a collaboration of the couturier with his or her own times…Is not by learning to make dresses that they become successful (making dresses and creating fashion are different things); fashion does not exist only in dresses; fashion is in the air, it is borne on the wind, you can sense it, you can breathe it, it’s in the sky and on the highway, it’s everywhere, it has to do with ideas, with social meres, with events…” – Chanel

Vogue Greece TV

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη του στο Vogue Greece…

https://vogue.gr/fashion/y-project-i-apokleistiki-synenteyxi-toy-glenn-martens-sti-vogue-greece/

Constantina Evripidou
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.